- Nie możesz dodać "Serwetka lniana ściereczka kuchenna handmade naturalna" do koszyka, ponieważ produktu nie ma w magazynie.
Płótno piekarskie ściereczka do wyrastania chleba i bułek 100% len 60 x 100 cm
66.42 zł
Lniane płótno piekarskie pozwala na upieczenie tradycyjnego, wyjątkowego w smaku chleba i bułek. Ułożone między fałdami płótna bagietki lub bochenki odpoczywają, rosną i pogłębiają swój smak. Naturalny ciężki len podtrzymuje ich kształt, zapobiega przywieraniu i wchłania nadmiar wilgoci. Wymiary: 60 x 100 cm
Brak w magazynie
Tradycja stosowania płótna piekarskiego znana jest od wieków we wszystkich renomowanych piekarniach. Zapewnia ono doskonałe rezultaty przy minimalnym wysiłku. Ułożone między fałdami płótna bagietki lub bochenki odpoczywają, rosną i pogłębiają swój smak. Naturalny ciężki len podtrzymuje ich kształt, zapobiega przywieraniu i wchłania nadmiar wilgoci.
O tkaninie lnianej
Duże płótno piekarskie tworzone w niedużej manufakturze CRUDEcrafter, wykonane jest z całkowicie naturalnej, nieprzetworzonej, surowej tkaniny lnianej i posiada certyfikat Oeko-Tex Standard.
Płótno zostało wstępnie wykurczone w chłodnej, czystej wodzie, tak aby zmyć pozostałości fabryczne, zachowując jednocześnie naturalne oleje roślinne i integralność włókien. Jest gotowe do użycia.
Jak używać płótna piekarskiego ?
Aby zapewnić najlepsze rezultaty, przed ułożeniem ciasta oprósz ściereczkę mąką. Gdy ciasto jest gotowe do ostatniego wyrastania, uformuj bochenki i umieść je między fałdami płótna, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca aby podwoiły objętość. Przykryj inną ściereczką i folią, aby ciasto nie obsychało.
Gdy ciasto jest gotowe do pieczenia, po prostu zroluj je delikatnie z płótna wprost na łopatkę lub blachę do pieczenia. Aby uzyskać pyszna chrupiącą skórkę, umieść płaskie naczynie z gorącą wodą na dnie piekarnika na pierwsze 5-10 minut lub użyj spryskiwacza.
Płótno nie nadaje się do wyrastania pieczywa z mąki żytniej.
Konserwacja ściereczki lnianej do wypieku chleba
Staraj się nie prać płótna piekarskiego. Po użyciu po prostu wytrząśnij z niego nadmiar mąki I przesusz jeśli ściereczka jest wilgotna. Jeśli ciasto się przyklei, pozostaw je do wyschnięcia i wykrusz. W razie potrzeby ściereczkę lnianą można prać w zimnej wodzie bez żadnych detergentów.
Przepis na orkiszowe bagietki
- 350g białej mąki orkiszowej *
- 150ml letniej wody
- 30g oleju roślinnego
- 7g soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
Sposób wykonania orkiszowych bagietek z wykorzystaniem płótna piekarskiego
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie.
- Uformuj kule, przykryj lnianą szmatką i plastikową folią i odstaw aby wyrosło.
- W zależności od temperatury otoczenia podwojenie rozmiaru może zająć od 1 do 2 godzin.
- Po wyrośnięciu przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel na dwie części.
- Delikatnie wyciśnij z ciasta powietrze i uformuj bagietki.
- Umieść je między fałdami płótna, przykryj i pozostaw na 1-2 godziny do ostatniego wyrastania.
- Rozgrzej piekarnik do 220C
- Delikatnie zroluj bagietki ze szmatki na łopatkę lub blachę do pieczenia. Natnij ukośnie ciasto żyletką lub bardzo ostrym nożem.
- Piecz z parą ** (tylko pierwsze 5-7 minut) przez 15-20 minut, aż się zarumienią
- Ostudź na kratce
* Zamiast 100% białego orkiszu można użyć ¾ dowolnej białej mąki i ¼ pełnoziarnistego orkiszu. Im więcej dodasz maki pełnoziarnistej, tym więcej będzie potrzeba wody.
** W piekarnikach bez opcji pary można umieścić płaską blachę z gorącą wodą na dnie piekarnika, spryskać ściany wodą lub umieścić kostki lodu, aby uzyskać parę. Pomaga ona w rośnięciu pieczywa i tworzy pyszną, chrupiącą, błyszczącą skórkę.