fbpx
Zaznacz stronę

Płótno piekarskie ściereczka do wyrastania chleba i bułek 100% len 40 x 60 cm

SKU: EB-067 Kategorie: ,

32.00 

Lniane płótno piekarskie pozwala na upieczenie tradycyjnego, wyjątkowego w smaku chleba i bułek. Ułożone między fałdami płótna bagietki lub bochenki odpoczywają, rosną i pogłębiają swój smak. Naturalny ciężki len podtrzymuje ich kształt, zapobiega przywieraniu i wchłania nadmiar wilgoci. Wymiary: 40x60cm

5 w magazynie

Tradycja stosowania płótna piekarskiego znana jest od wieków we wszystkich renomowanych piekarniach. Zapewnia ono doskonałe rezultaty przy minimalnym wysiłku. Ułożone między fałdami płótna bagietki lub bochenki odpoczywają, rosną i pogłębiają swój smak. Naturalny ciężki len podtrzymuje ich kształt, zapobiega przywieraniu i wchłania nadmiar wilgoci.

ściereczka lniana chleb

O tkaninie lnianej

Płótno piekarskie tworzone w małej manufakturze CRUDEcrafter wykonane jest z całkowicie naturalnej, nieprzetworzonej, surowej tkaniny lnianej i posiada certyfikat Oeko-Tex Standard.

Płótno zostało wstępnie wykurczone w chłodnej, czystej wodzie, tak aby zmyć pozostałości fabryczne, zachowując jednocześnie naturalne oleje roślinne i integralność włókien. Jest gotowe do użycia.

Jak używać płótna piekarskiego ?

Aby zapewnić najlepsze rezultaty, przed ułożeniem ciasta oprósz ściereczkę mąką. Gdy ciasto jest gotowe do ostatniego wyrastania, uformuj bochenki i umieść je między fałdami płótna, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca aby podwoiły objętość. Przykryj inną ściereczką i folią, aby ciasto nie obsychało.

Gdy ciasto jest gotowe do pieczenia, po prostu zroluj je delikatnie z płótna wprost na łopatkę lub blachę do pieczenia. Aby uzyskać pyszna chrupiącą skórkę, umieść płaskie naczynie z gorącą wodą na dnie piekarnika na pierwsze 5-10 minut lub użyj spryskiwacza.

Płótno nie nadaje się do wyrastania pieczywa z mąki żytniej.

Konserwacja ściereczki lnianej do wypieku chleba

Staraj się nie prać płótna piekarskiego. Po użyciu po prostu wytrząśnij z niego nadmiar mąki I przesusz jeśli ściereczka jest wilgotna. Jeśli ciasto się przyklei, pozostaw je do wyschnięcia i wykrusz. W razie potrzeby ściereczkę lnianą można prać w zimnej wodzie bez żadnych detergentów.

Przepis na orkiszowe bagietki

  • 350g białej mąki orkiszowej *
  • 150ml letniej wody
  • 30g oleju roślinnego
  • 7g soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant

Sposób wykonania orkiszowych bagietek z wykorzystaniem płótna piekarskiego

  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie.
  • Uformuj kule, przykryj lnianą szmatką i plastikową folią i odstaw aby wyrosło.
  • W zależności od temperatury otoczenia podwojenie rozmiaru może zająć od 1 do 2 godzin.
  • Po wyrośnięciu przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel na dwie części.
  • Delikatnie wyciśnij z ciasta powietrze i uformuj bagietki.
  • Umieść je między fałdami płótna, przykryj i pozostaw na 1-2 godziny do ostatniego wyrastania.
  • Rozgrzej piekarnik do 220C
  • Delikatnie zroluj bagietki ze szmatki na łopatkę lub blachę do pieczenia. Natnij ukośnie ciasto żyletką lub bardzo ostrym nożem.
  • Piecz z parą ** (tylko pierwsze 5-7 minut) przez 15-20 minut, aż się zarumienią
  • Ostudź na kratce

* Zamiast 100% białego orkiszu można użyć ¾ dowolnej białej mąki i ¼ pełnoziarnistego orkiszu. Im więcej dodasz maki pełnoziarnistej, tym więcej będzie potrzeba wody.
** W piekarnikach bez opcji pary można umieścić płaską blachę z gorącą wodą na dnie piekarnika, spryskać ściany wodą lub umieścić kostki lodu, aby uzyskać parę. Pomaga ona w rośnięciu pieczywa i tworzy pyszną, chrupiącą, błyszczącą skórkę.

Koszyk

Kategorie produktów

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.